Олександр Ляпін: «Курс «Художнє мислення» – це можливість створити своє «я», знайти свій унікальний авторський стиль»

теґи: фотография, Фотографія

 

У нашій країні художня освіта, як правило, орієнтована на навчання майстерності, і найменше уваги приділено художньому мисленню. Альтернативний підхід пропонує Олександр Ляпін, який спеціально для Культурного фотографічного центру PhotoCULT розробив освітній курс з розвитку творчого мислення та пошуку свого унікального авторського стилю. У світі мистецтва дуже важливо мати стійку художню позицію, і для цього слухачі курсу йдуть на самі сміливі експерименти, аж до психологічних тренінгів.

Детальніше про підхід до творчої освіти художників і фотографів, в статті викладача курсу Олександра Ляпіна:

«Ми ж, художники, не просто думаємо – ми генеруємо образи. А це особливий тип мислення. Так ось, основна задача курсу «Художнє мислення» – розвинути здібність мислити образами. Це складний вид мислення, бо він визначний в процесі самоідентифікації художника. Тут художник звертає увагу в першу чергу на себе. Як казав Платон «Пізнай самого себе». Ось і наша першочергова задача на курсі – навколишній світ. Мислення засновується на самопізнанні, вивченні тих відчуттів, які притаманні конкретній людині, розкритті та розумінні їх, вмінні копатись у собі. Це все і дає людині живлення для роздумів.

Якщо говорити про методи, що задіяні в курсі, то я за індивідуальні підходи. В даному випадку я дивлюсь, хто переді мною, і вибудовую під них методику, яка не є універсальною і кінцевою, хоча в ній і присутні свої закони. Наприклад, у мене вже було 4 курси, і всі ці курси я навчав по-різному – тому що люди різні і до кожного потрібен свій підхід, щоб він розкрився.

Курс «Художнє мислення» допомагає визначитись зі «своїми» темами, веде до усвідомлення свого особистого стилю, допомагає визначитись з художньою авторською позицією. Авжеж, не у повній мірі – за такий короткий термін це неможливо зробити, але зачепити, почати над цим працювати – можливо. Я даю тільки початок. Я даю приблизні орієнтири, як і куди рухатись далі. Насправді, щоб всьому цьому навчитись треба років 6 інтенсивного тренування і постійної роботи, а потім все життя.   

Задача курсу – весь час робити речі, які ніхто не робить. Для мене дуже важливо не те, щоб бути в мейнстрімі – повторювати західні зразки і намагатись бути схожим на них – це не варіант, нам не потрібно тупе копіювання. На курсі я засновуюсь на внутрішніх потенціалах кожної особистості. І тут важливо відкрити стиль цієї особистості – її унікальний стиль. Після курсу студенти становляться більш впевненими у собі. 

Кожна людина сама по собі унікальна – так закладено природою. Це потім освіта, виховання, соціальні норми, стереотипи – вони перетворюють нас у одноманітні біологічні машини. І ось для можливості творчості треба повертати індивідуальність. Коли її розкривають – з’являються думки, свої думки, нові думки. Людина відкриває себе внутрішнього, неповторного, глибокого, того, кого забили все ці стереотипи. І людина, нарешті, починає працювати і створювати унікальні речі.

Після курсу студенти починають почувати сік творчості. Вони починають відчувати смак себе як художника.

До процесу навчання я іноді залучаю відомих фотографів. Я просто їх знайомлю – студентів і вже сформованих авторів. Це дуже важливо – спілкуватись. Адже ми живимо один одного. Ми є живленням один для одного. Фотографи приходять і вкидають у студентів ще інформацію для переживань. Адже на цих особистостей можна рівнятись. Повторити їх неможливо, але це спонукає шукати себе. Такі зустрічі збуджують, змушують рефлексувати, починає бурлити творчий потенціал, з’являється натхнення. Після такого спілкування хочеться працювати – працювати – працювати.    

Про автора курсу:

Олександр Ляпін – фотограф, критик, мистецтвознавець, лектор, журналіст, куратор багатьох проектів, в тому числі і нашумілої виставки «Вбити фотографію», куратор фото-проектів в «Я Галереї», головний редактор сайту Foto.ua, журналу «Символ».

На даний момент випускники курсу Олександра Ляпіна «Художнє мислення» вже багато чого встигли зробити:

·         4 учні пройшли відбір на участь у Третьому Портфоліо-Ревю у Києві, 1 з них потрапив у шорт-ліст (а це значить – приймає участь у груповій виставці на Міжнародному фестивалі візуальної культури «Візії»)
 

·         3 учні були прийняті в організацію УФА (Українська Фотографічна Альтернатива)

·         Група учнів Look показала свій проект на Міжнародному фестивалі ГОГОЛЬФест-2012